Kontiolahti - Ihmisen pelastaminen - Kelkkailijat pelastettiin hydrokopterilla - kaksi tehtävää yhtä aikaa

TIEDOTE

11.02.2020 klo:13:10
Kesto: 2 tuntia toiminta päättynyt
Henkilövahingot:
Onnettomuudessa osallisena olleet henkilöt: 2
Ei henkilövahinkoja. Henkilövahinkotieto perustuu onnettomuuspaikalla tehtyyn ensiarvioon.
Yksiköitä lähetettiin paikalle seuraavasti:
Paikalle lähetettiin pelastushenkilöstöä seuraavilta paloasemilta:
- Joensuu
- Kontiolahti

Ambulansseja: 2
Tapahtuman kuvaus / alkutiedot, pelastustoimenpiteet, valistustoimenpiteet ja muuta huomioitavaa:
11.02.2020 klo:10:50
Kontiolahdella Höytiäisellä tapahtui kaksi ihmisen pelastustehtävää lähes samanaikaisesti. Molemmissa tilanteissa pelastuslaitoksen hydrokopteri oli merkittävässä roolissa pelastustehtävän suorittamisessa. Syksystä 2019 hydrokopterilla on suoritettu virka-apu, avunanto- ja pelastustehtäviä jo seitsemän kertaa, esimerkiksi Pieliseen marraskuussa hukkuneen etsintä ja sukellus, Pyhäselkään tammikuussa hukkuneen etsintä ja sukellus sekä tänään Höytiäiseltä pelastetut kelkkailijat.

Tänään ensimmäisessä onnettomuudessa moottorikelkka upposi jäällä olevaan sohjoon penkkiään myöten Höytiäisellä Laitasaaren lähellä. Kelkkailija oli liikkeellä yksin ja säilyi vahingoittumattomana onnettomuudesta. Pelastushenkilöstö kuljetti hydrokopterilla kelkkailijan Kontiolahden satamaan.

Toisessa, noin kolme minuuttia edellistä hälytysilmoitusta myöhemmin saadussa tehtävässä, oli vastaavat hälytystiedot, mutta sijainti Höytiäisellä Varparannan seudulla. Ilmoituksen mukaan yksi kelkkailija oli jumissa sohjossa. Tämäkin kelkkailija tarvitsi apua päästäkseen lähimpään rantaan, jonne pelastushenkilöstö kuljetti hänet hydrokopterilla.


Sijaintitiedolla on merkitystä – onhan sinulla 112Suomi -sovellus

Onnettomuuspaikkojen etäisyys toisistaan oli noin viisi kilometriä, mutta alkuvaiheessa samalle järvelle samanaikaisesti osuneet tehtävät aiheuttivat hämmennystä pelastushenkilöstössä. Kohteen sijaintitieto on kaikissa hälytystehtävissä tärkeä tieto jotta apu pääsee nopeasti ja nopeinta reittiä perille. Tänään 112 -päivänä on 112Suomi -sovelluksen käyttäjät saaneet vaaratiedote -testiviestin ja lisäksi sovelluksesta saa nopeasti soitettua muihinkin tärkeisiin päivystysnumeroihin kuten Tienkäyttäjän linjalle ja Myrkytystietokeskukseen.


Kelirikkoalusten merkitys kasvamassa?

Jäillä liikkujien ei kannata tuudittautua liialliseen turvallisuudentunteeseen, vaikka pelastuslaitoksella on nyt aiempaa kattavammin kelirikkokalustoa. Jo aiemmin pelastustehtäviin on ollut käytettävissä mönkijöiden ja moottorikelkkojen lisäksi pienet liiturit Joensuussa, Kiteellä, Lieksassa. Hydrokopterin hankinnan myötä Joensuun liituri siirtyi Nurmeksen paloaseman kalustoon. Liituriin pystytään pelastamaan yksittäisiä henkilöitä, mutta hydrokopterissa on merkittävästi parempi suorituskyky suuremman kantokyvyn vuoksi.

Moottorikelkoilla ja mönkijöillä ei tällä hetkellä ole asiaa jääalueille!


Hydrokopterin faktat
Hinta noin 60 000 e
Henkilömäärä 2 + pelastettavat
Toiminta-alue: Vedessä, jäällä, sohjossa
Mahdollistaa myös sukeltamisen ja kaluston siirron kelirikkotilanteessa.

« Takaisin