Outokumpu - Rakennuspalovaara - Käryä talossa

TIEDOTE

02.04.2021 klo:17:27
Kesto: 1 tuntia toiminta päättynyt
Henkilövahingot:
Ei henkilövahinkoja. Henkilövahinkotieto perustuu onnettomuuspaikalla tehtyyn ensiarvioon.
Yksiköitä lähetettiin paikalle seuraavasti:
Paikalle lähetettiin pelastushenkilöstöä seuraavilta paloasemilta:
- Outokumpu

Ambulansseja: 1
Tapahtuman kuvaus / alkutiedot, pelastustoimenpiteet, valistustoimenpiteet ja muuta huomioitavaa:
02.04.2021 klo:16:49
Tuhoutuminen uhkasi työskentelytilana toimivaa pientä "mummonmökkiä".
Mies oli ollut puuhailemassa päivän aikana talossa. Hän oli poistunut paikalta, ja jonkin ajan kuluttua palannut taloon havaiten savun hajua. Hän soitti hätäkeskukseen ja ohjeiden mukaisesti otti sähköpääkeskuksesta päävirran pois. Pelastushenkilöstö tarkasti talon aistinvaraisesti, sekä lämpökameraa käyttäen. Vuosien saatossa harjaantuneet aistit lämpökameran kanssa yhteistyössä havaitsivat pian käryn aiheuttajan. Käytöstä poistettu liesi oli muutettu laskutasoksi laittamalla keittolevyjen päälle lastulevy. Aiemman puuhastelun seurauksena keittolevy oli vahingossa kytkeytynyt päälle, ja alkanut kuumentaa lastulevyä hiiltymiseen asti.
Pelastushenkilöstö raivasi lieden päällisen tavarasta, ja vei lastulevyn pihalle jäähtymään. Henkilö oli ottanut yhden sulakkeen pois liedestä jo aiemmin, tietämättä että liesi toimii voimavirralla ja lieden toiminta on varmistettu 3 sulakkeella.
Onni onnettomuudessa, että savun haju havaittiin ajoissa. Puupohjaisen materiaalin syttymislämpötila on noin 300 astetta, ja lämpökameran mittauksen mukaan levy hehkui vielä yli 200 asteen lämmössä, vaikka viivettä olikin jonkin verran. Moni tuhoisa rakennuspalo on saanut alkunsa lieden ympäristöstä, joten jos lieden aikoo poistaa käytöstä, tulisi kysyä neuvoa asiaan perehtyneeltä ihmiseltä. Yleispätevä neuvo kuitenkin on, että älä säilytä/varastoi mitään lieden päällä!

« Takaisin